IP Adresi Nasıl Bulunur? Nasıl Değiştirilir?
IP adresi; internet protokolü anlamına gelir. İnternete bağlanan bir aygıtı diğer aygıtlardan ayırt etmeye yarayan belirleyici özel numaradır. Kısaca kullanılan cihazın kimlik numarası demektir.
IP adresi dört sayıdan meydana gelir. Bunların arasında nokta vardır. Örneğin 95.14.17.173 şeklinde olabilir.
IP Adresi Ne İşe Yarar?
Her internet sitesi bir sunucuya bağlı çalışır. Sunucu dediğimiz aygıtlar da temelde bir bilgisayardır. Onları ev bilgisayarlarından ayıran şey, donanımsal ve yazılımsal olarak çok daha güçlü olmalarıdır.
IP adresi kullanımı ile her cihazın kendine mahsus bir kimliği olur. Böylece diğerlerinden ayrılır. Her bir alan adı aslında bir IP adresini temsil eder.
Örneğin Facebook’un IP adresini 92.17.19.293 olarak varsayalım. Tarayıcının adres çubuğuna bu adresi yazarak da siteye ulaşabiliriz. Fakat herkesin IP adresini akılda tutması zordur. Bu noktada devreye alan adları (domainler) girer. Her alan adı aslında bir IP adresinin karşılığıdır. İnternette trafik akışı bu IP adresleri üzerinden sağlanır.
Bu itibarla IP adresleri araba plakalarına benzetilebilir. Her domain ayrı bir IP adresine tanımlıdır. Bundan dolayı internette karışıklık yaşanmaz. Her sayfaya doğru yönlendirme gerçekleşir.
Cihazınızın hangi ağı kullandığı, hangi lokasyondan ve hangi bağlantı aracılığıyla internete girdiğiniz IP adresi ile belirlenir.
İki cihaz birbiriyle IP adresi üzerinden iletişim kurabilir. Böylece farklı ağları kullananlar birbiriyle etkileşime geçerek internetten haberleşebilir.
Dinamik IP Adresi ve Statik IP Adresi Nedir?
Statik IP adresini bir yönetici bilgisayara manuel olarak atar. Dinamik IP adresleri otomatik olarak, sunucu yazılımı tarafından atanır. Dinamik IP adresleri değişkendir. Statik IP adresleri sabittir.
IP Adresi Nasıl Değiştirilir?
İnternete bağlandığınız zaman cihazınıza bir IP adresi atanır. Bunlar çoğunlukla dinamik IP adresleridir. Yani o an hangi IP adresi boşta ise, servis sağlayıcınız size onu verir.
Bu yüzden bağlantınızı kesip tekrar bağlandığınızda (modemi kapatıp açtığınızda veya modemin şifresini değiştirdiğinizde vb.), IP adresi değişir. Fakat genellikle sadece son numarasında değişiklik olur.
IP adresi değiştirme için ücretli veya ücretsiz VPN programlarından yararlanmanız mümkündür. Program kullanmak istemeyenlerin bazıları 4everproxy.com gibi proxy sitelerini tercih ederler. Ancak bunların çoğu javascripti desteklemez. Bu yüzden hesaplarınızda oturum açamaz, sayfalardaki video ve sesleri oynatamaz, diğer multimedya içeriklerini düzgün görüntüleyemezsiniz. Üstelik proxy siteleri güvenli değildir.
Öte yandan IP adresi değiştirme yöntemleri içinde tarayıcı eklentilerini kullanmak da vardır. Örneğin; Hide My IP, ZenMate, Hotspot Shield Free VPN Proxy, Touch VPN , anonymoX, DotVPN , Change IP address gibi Google Chrome eklentileri işinize yarayabilir.
IP Adresi Nasıl Sorgulanır?
IP adresi sorgulama yaparak bir web sitesinin veya bir cihazın hangi ağı ve servis sağlayıcısını kullandığını öğrenebilirsiniz.
IP adresim ne? Diye merak edenler buraya girerek IP adresi öğrenme işlemini kolayca gerçekleştirebilir.
IP Adresi Bulma Windows 10
- Görev çubuğuna tıklayıp bağlı olduğunuz ağı seçin.
- ‘Özellikler’ sekmesinde IPv4 adresi’ni bulun.
- Onun yanında gördüğünüz adres sizin IP adresinizdir.
- Ethernet bağlantısı kullanıyorsanız görev çubuğunuzda Ethernet Ağı’na tıklayıp kullandığınız Ethernet ağı bağlantısını seçin.
- Sonra Ethernet Ağ Bağlantısı kısmına girin.
- ‘Özellikler’ bölümündeki IPv4 adresini bulun. İşte burada yazılı numara sizin IP adresinizdir.
IP Adresi Nasıl Bulunur?
Gizli IP adreslerini herkesin tespit etmesi mümkün değildir. Siz birinin IP adresini biliyor olsanız bile, onun nerede oturduğunu bulamazsınız. Sadece onun modemi hangi sunucuya bağlıysa, o sunucunun hangi şehirde yer aldığını öğrenebilirsiniz.
IP adresi bulma yolları içinde Komut İstemi (CMD) kullanmak en kolayıdır. Bunun için şu adımlar izlenmelidir:
Windows (Başlat) + R tuşlarına aynı anda basın. (+ tuşuna basmayacaksınız.)
Buraya ‘CMD’ yazıp Enter’layın. (Direkt arama çubuğuna CMD yazarak da ulaşabilirsiniz. İllâ bu şekilde yapmanız gerekmez.)
İpconfig yazıp yine Enter’a basın.
PC’nizdeki bütün ağ bağlantılarınıza ait bilgiler ekrana gelecektir. Bu listede Yerel Ağ veya Ethernet, Kablosuz Ağ Bağlantısı, Etkin Bağlantı yer alabilir. IPv4 bilgisi mevcut IP adresinizi gösterir.
IP Çakışması Nedir?
Aynı ağa bağlı iki bilgisayara aynı IP adresi tanımlandıysa bu duruma IP adresi çakışması adı verilir. IP adresinizi değiştirmeye çalışırken böyle bir sorunla karşılaşabilirsiniz.
IP çakışması bilgisayarın internete düzgün bir şekilde bağlanmasını engeller. Ağ bağlantısında aksaklık meydana gelir. Farklı bilgisayarlar aynı ağa aynı IP adresiyle bağlanamaz. Bu çakışmayı modemi resetleyerek veya bilgisayarınızı yeniden başlatarak düzeltebilirsiniz.