Ekran Kartlarındaki RTX Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar

rtx

Ekran Kartlarındaki RTX Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar ile alakalı içeriğimize hoş geldiniz. Ekran kartı üreticilerinden biri olan Nvidia, gerek bilgisayar gerekse oyun evreni için önemli bir teknolojiyi duyurmuş ve yakın bir zamanda piyasaya sürmüştü. Açılımı, Ray Tracing yani ışın izleme teknolojisi olan RTX önceki ekran kartı teknolojilerine göre birçok farklılık bulunduruyor.

RTX Nedir?

10 yıllık bir çalışma ürünü olduğu öne sürülen yeni grafik teknolojisi RTX, Nvidia tarafından 2018 yılının sonlarına doğru duyurulmuştu. Adından anlaşılacağı gibi, üç boyutlu görüntüler ile oluşturulan sanal ortam veya dünyada; ışığın isabet eden her bir nesne ışınlarını takip etmesidir. Bu ışığın izlenmesi ya da takip edilmesi, ışığın başlangıçta çıktığı yerden nesnenin üzerine düştüğü yere, ardından diğer tüm nesnelere ve son olarak ekrana yansıması ile son buluyor. Birden fazla ışığın bulunduğu durumda, sistem tüm ışıkların yansımasını ve dağılımını da hesaplıyor. Gerçek dünyada gördüğümüz yansımalar gibi ışığın ekran üzerinde görüntülenen yansımaları bize aktarılıyor.

RTX Teknolojisinden Önceki Sistemlerin Çalışma Prensibi

Oyun ve video ortamlarında adı sıkça duyulan “Render” kelimesi, en çok grafik tasarımcılığı gibi ortamlarda kullanılan bir terimdir. Ray Tracing teknolojisinden önce işlemler; Render işlemi ile 3 boyutlu nesnelerin, 2 boyutlu bir şekilde oluşturarak gerçekçi bir şekilde ekrana yansıtılması ile yapılıyordu. Böylece oyun içinde yapılan bir hareket, tüm görüntüyü anlık olarak oluşturuyordu.

Uzun yıllardır kullanılan bu teknoloji; rasterization ya da Türkçe adıyla pikselleştirme yöntemi, çok hızlı hesaplamalar ile tüm 3 boyutlu görüntüyü anlık olarak oluşturur. Aslında üçgenlerden oluşan üç boyutlu nesneleri çokgenlerin toplamı olarak yansıtır. Verilerin tümünü, AKA adı ile adlandırılan üçgenlerin köşelerinde toplayarak, üçgenler ile verileri birleştiren sistem, belirli bir çözünürlükte görüntüleri oluşturur. Tüm bu olaylar sırasında, çok karmaşık işlemleri anlık olarak gerçekleştirmek için grafik işlemcisi hesaplamasına ihtiyaç vardır. Böylece yeterli hesaplama gücüne sahip ekran kartları, anlık görüntüleri ekrana yansıtır.

Kısaca, Ray Tracing teknolojisinden önceki Render sistemi; tüm görüntüler hesaplanmayı bekleyen ve önceden hazır olan grafikler ile oluşturuluyordu. Ray Tracing yani RTX teknolojisinde de görüntüler önceden hazırlanıyor fakat farklı olarak ışık ve yansımaları anlık olarak oluşturuluyor.

rtx

RTX Ekran Kartları Nasıl Çalışır?

Nvidia, ürettiği RTX ile ekran kartları için farklı bir teknolojiye geçiş yaptı. Turing ismi ile adlandırılan bu sistem, önemli gelişmeler vadediyor. Yeni grafik işlemciler 12nm ile üretiliyor, yüzde 50 daha fazla güçlü ve bir önceki nesil işlemcilerden 10 kat daha hızlı bir biçimde işlem yapıyor. Yeni grafik işlemcinin bu şekilde çalışmasının temel yapısı nedir?

Önceki nesillerde bulunan CUDA çekirdekleri, yeni Turing grafik işlemcilerinde de bulunuyor. Bunun yanı sıra iki farklı çekirdek türü daha, grafik işlemcide bulunmaktadır. Yapay zekâ ve makine öğreniminin daha iyi olması için Tensor adı verilen ilk çekirdek ile geliştirilmiştir. Diğer taraftan da RT çekirdekleri ile gerçek zamanlı ışınlar takip edilebiliyor. Bu sayede eski işlemcilere nazaran daha gelişmiş ve akıllı bir grafik işlemci mimarisi tasarlandı. Tüm bu tasarlanan donanımlar, gerçek zamanlı ışın takip teknolojisinin etkili bir biçimde çalışması için yapıldı.

Nvidia, sistemin etkili bir şekilde çalışması için yazılım alanında da gelişmeler yaptı ve birçok yazılımı bu teknoloji için kullandı. Gürültü ve ışığın az bulunduğu bölgelerdeki parçalanma sorunlarını gibi bazı problemleri Nvidia OptiX yazılımı ile çözüyor. Böylece saf ve pürüzsüz bir görüntü elde edilebiliyor.

RTX Teknolojisi Ne İşe Yarar?

Eski grafik işlemcilerinde kullanılan sahte ışık ve yansımalar, RTX ile anlık gerçek bir görüntü oluşturuyor. Yani gerçek hayattaki gibi ışıklandırma ve yansımalar elde edilebiliyor. Ray Tracing ile tüm yansımaların ışınları takip edilebildiği için grafikler daha gerçekçi bir görüntü sağlıyor.

Oyun sektöründe yeni duyulmaya başlayan ışın izleme teknolojisi, uzun bir süredir film ve animasyon sektörlerinde kullanılıyor. Önceki kullanılan ekran kartlarında bile ışın izleme teknolojisi yapılabiliyor. Fakat oluşturulan sahnenin büyüklüğü ve içeriğine göre bu biraz zaman alabiliyor. Oyunlarda sürekli hareket halinde eylemler olduğu için ışın takibinin gerçek zamanlı yapılması gerekiyor. Tabii ki bu işlemi gerçekleştirmek için donanımın yeterli güçte olması gerekli. Bu noktada Nvidia RTX serileri ile ön plana çıkıyor. Google baz alarak arama yapabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık