Windows 10 Hızlandırma Ayarları Nasıl Yapılır?
Windows 10 hızlandırma ayarları sayesinde bilgisayarınızın performansını yükseltebilir, verimliliğinizi artırabilirsiniz. Windows 7, 8, 8.1 artık çoktan tarih oldu. Windows 10’a geçmeyen neredeyse kalmadı. Bu nedenle yazımızı Windows 10 hızlandırma rehberi olarak yazmayı düşündük. Başlamadan önce şunu hatırlatalım, bilgisayarın hızını belirleyen temel şey donanımlar.
Örneğin işlemciniz 1.9 GHZ, kullandığınız RAM 4 GB ise o bilgisayardan pek adam olmaz gibi. (!)
Donanımlarınız en azından orta seviyedeyse bu önerilerimizin mutlaka faydasını görürsünüz:
Windows 10 Nasıl Hızlandırılır?
Bunun için sabit diskteki gereksiz dosyaları temizleyebilir, başlangıçta açılan gereksiz programları kapatabilirsiniz. Güç ayarlarını değiştirmek, saydamlığı kaldırmak ve görsel efektleri etkisizleştirmek de çözüm olabilir.
Windows otomatik bakım özelliğini açmak, virüs taraması yapmak, arama dizini oluşturmayı devre dışı bırakmak, sabit disk birleştirme yapmak da başvurabileceğiniz Windows 10 hızlandırma yöntemleri arasında. Kullanmadığınız programları kaldırmak, CCleaner gibi optimizasyon programları kullanmak da yararlı olabilir.
İşe Yaramayan Başlangıç Programlarını Devre Dışı Bırakmak
Windows açılırken devreye giren bazı programlar bilgisayarınızı yavaşlatıyor olabilir. Başlangıçta açılan programları görmek ve istemediklerinizi etkisizleştirmek için şu adımları izleyin:
- Görev Yöneticisi’ni açın.
- Başlangıç sekmesine gelin.
- ‘Devre Dışı Bırak’ seçeneğiyle o programların her PC açılışında otomatik başlamasını önleyebilirsiniz.
Güç Ayarlarını Değiştirmek
- Denetim Masası’nı açın.
- Güç Seçenekleri’ne girin.
- ‘Yüksek Performans’ını işaretleyin.
- ‘Güç Tasarrufu’ modu sistemi yavaşlatır. PC, enerjiden kazanmak için bu moddayken sistemin hızını düşürür.
Sabit Diski Temizlemek
- Windows 10 hızlandırma yolları arıyorsanız diskinizdeki gereksiz dosyaları silmek işe yarayabilir. Bunun için Arama Çubuğu’na gelerek ‘Disk Temizleme’ aracını bulun.
- Çalıştırıp ilgili alanları seçin. (Hangi dosyaların silinmesini istiyorsanız bunları işaretleyin.)
- ‘Sistem Dosyalarını Temizle’ komutuyla işlemi bitirin.
Sabit Disk Birleştirme Yapmak
- Sabit diskinizin parçalanmış bölümleri yavaşlığa yol açabilir. Bu problemi ortadan kaldırmak için önce Arama Çubuğu’na ‘defrag’ yazın.
- Hangi disk sürücülerini birleştirmek istiyorsanız onları seçin.
- ‘Optimize Et’ seçeneğiyle birleştirme yapın.
Bellek Yükseltmek
Büyük boyutlu işlemlerle uğraşıyorsanız daha fazla RAM’e ihtiyacınız olur. PC’nize yeni RAM takmak hızınızı artırabilir.
Otomatik Bakımı Açmak
Denetim Masası’na girin. Güvenlik ve Bakım bölümünden ‘Otomatik Bakım Ayarı’nı açın.
Görsel Efektleri Kapatma
- Denetim Masası’na, oradan ‘Sistem’ bölümüne girin.
- ‘Gelişmiş Sistem Ayarları’ kısmından ‘Performans’ sekmesine gelin.
- ‘Ayarlar’ bölümüne tıklayıp ‘En İyi Performans İçin Ayarlar’ yazan yere basın.
- ‘Tamam’ butonuna tıklayın ve kapatın.
Saydamlık Özelliklerini Etkisizleştirme
Windows 10 hızlandırma için yöntemler denerken, buna da bir şans verin, belki faydası olur. Masaüstünüz açıkken sağ tık yapın. ‘Kişiselleştir’ bölümünü açın. ‘Renkler’ kısmından ‘Saydamlık Efektleri’ seçeneğini devre dışı bırakın.
Dizin Oluşturmayı Durdurma
Arama Çubuğuna gelip ‘Services.msc’ yazarak çıkan aracı çalıştırın.
Windows Search’e çift tıklayın.
Açılan penceredeki ‘Durdur’ butonuyla dizin oluşturmayı sonlandırabilirsiniz. Windows, hızlı arama özelliğini indexleme mekanizmasıyla sağlar. Fakat bilgisayarınızda yeterince alan yoksa bu, ekstra yer kaplayarak hızınızı azaltır.
Kullanmadığınız Programları Kaldırma
Bunun için en basit yol Denetim Masası’ndaki ‘Programlar ve Özellikler’ bölümünü kullanmaktır. Fakat kaldırdığımız programlar geride birçok artık dosya bırakır. Örneğin ApData, Program Files, Program Data klasörlerinde ve kayıt defterinde programın gereksiz parçaları hâlâ duruyor olabilir.
O nedenle programları silerken gelişmiş kaldırma araçlarından yardım almanız önerilir. BCUninstaller, Revo Uninstaller, Wise Program Uninstaller, IObit Uninstaller, Absolute Uninstaller bunlardan birkaçıdır.
PC’yi Uyku Moduna Almamak
İşiniz bittiğinde PC’yi çalışır durumda bırakmayın veya uyku moduna almayın. Direkt kapatın. Böylelikle bilgisayarınız gereksiz güç kullanmak zorunda kalmaz, ekstra performans yükünden kurtulur.
Windows’u Güncellemek
Windows 10 hızlandırma yolları olarak çoğu zaman güncellemeleri kapatmayı tercih ederiz. Çünkü arka planda gerçekleşen güncellemeler bilgisayarı yavaşlatır. Bu kısmen doğrudur. Fakat işletim sisteminin düzgün ve güvenli çalışması için güncellemelerin yüklenmesi gerekir.
Microsoft, daha yüksek performans elde edebilmeniz için de birtakım güncellemeler yayınlar. Cihazınızın bu güncellemeleri almamış olması, yavaşlık problemini beraberinde getirir. Güncellemeleri Başlat>Ayarlar>Güncelleştirme ve Güvenlik adımlarını takip ederek denetleyebilirsiniz.
Virüs Taraması Yapma
Sisteminizdeki kötü amaçlı yazılımlar, virüsler de PC’nizi yavaşlatır. Buna karşı yapabileceğiniz en etkili şey, güçlü bir antivirüs yazılımıyla tam tarama gerçekleştirmek, bulduğu zararlıları temizlemektir.
Windows Defender her bilgisayarda varsayılan olarak bulunsa da, harici farklı bir antivirüs kullanmanız önerilir.