Windows ve Linux Arasındaki Farklar

windows ve linux arasındaki farklar

Windows ve Linux Arasındaki Farklar

Windows ve Linux arasındaki farklar her şeyden önce kod yapısında belirgindir. Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemi iken, Windows kapalı kaynak kodludur. Linux ticari bir işletim sistemi değildir, ücretsizdir. Windows bunun tam tersidir.

Windows, 1985 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürülmüştür. Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows Wista, Windows 10 derken, şimdi Windows 11 sürümüyle milyonlarca kullanıcının gözdesidir. Linux ise Windows’tan birkaç yıl sonra, 1991 itibariyle piyasadaki yerini almıştır.

windows ve linux arasındaki farklar

Windows Linux Karşılaştırması

  • Windows’un kaynak koduna erişilemez. Linux buna izin verir.
  • Linux daha ziyade kurumsal, Windows kişisel kullanıma yöneliktir.
  • Windows, kullanıcıların bazı verilerini toplar ve analiz için kullanır. Linux, veri toplamaz.
  • Windows, Linux’a göre fazla özgür yazılım desteği sunmaz.
  • Linux, GPL lisansını kullanır. Söz konusu lisans, kullanıcılara yazılımı değiştirme hakkı ve bunu satışa sunma imkânı tanır. İşletim sistemleri arasında esnek yapısıyla öne çıkan Linux, birden fazla cihazda sınırsız olarak kullanılabilir. Oysa Microsoft lisansına sahip olan Windows işletim sisteminde yazılımı değiştirme olanağı yoktur. Kaç cihaz için lisans aldıysanız, Windows’u yalnızca o cihazlar için kullanabilirsiniz.
  • Windows Linux farkları güvenlik alanında da kendini gösterir. Windows, virüslere ve diğer kötü amaçlı yazılımlara daha açıktır. Çünkü Windows kullanımı çok yaygındır. Bu nedenle bilgisayar korsanlarının, hackerların ilk hedefinde Windows vardır. Linux, bu açıdan daha güvenlidir.
  • Linux, güncelleme kontrolünü kullanıcıya bırakır. Güncellemeleri diledikleri zaman yüklemeleri mümkündür. Güncelleme yapmak cihazı yeniden başlatmayı gerektirmez. Windows’ta da güncelleme kontrolü isteğe göre yapılabilir. Fakat yine de Windows, bazı gerekli güncelleştirmeleri otomatik olarak yükler. Çoğu zaman güncelleştirme sonrası bilgisayarı tekrar başlatmak gerekir.
  • Linux kurulumu daha hızlı, kullanımı daha karmaşıktır. Windows için tam tersi söylenebilir.
  • Teknik destek yönünden Windows Linux’a kıyasla daha avantajlıdır. İşletim sisteminizde bir sorun yaşarsanız, Microsoft topluluğu başta olmak üzere pek çok sitede ve forumda farklı çözüm yöntemleri bulabilirsiniz. Dokümantasyon sıkıntısı çekmezsiniz. Linux sorunlarına ilişkin anlatımlar ve çözüm yolları daha sınırlıdır. Çünkü bu işletim sistemi Windows kadar yaygın değildir.
windows ve linux arasındaki farklar

Windows ve Linux Arasında Ne Fark Vardır?

  • Windows’un kullanıcı sayısı 1 milyardan fazladır. Linux, istatistiklere göre yaklaşık 32 milyon kullanıcının tercihi olmayı başarmıştır. Bu bile, Linux Windows farkları konusunda önemli bir ayrıntıdır. Yukarıda saydıklarımıza ek olarak, bu iki işletim sistemini ayıran başka özellikler de mevcuttur:
  • Windows üzerinde 4 çeşit kullanıcı sınıflandırması bulunur: Misafir, çocuk, standart ve yönetici. Linux’ta ise 3 tip kullanıcı hesabı yer alır: Hizmet, normal ve yönetici.
  • Windows, Linux’tan daha popülerdir. Birçok yeni bilgisayarda Windows kurulu gelir. Bazı PC satıcıları bilgisayarları Linux kurulu olarak satışa sunsa da Windows bu konuda rakipsizdir.
  • Windows mikro çekirdekleri kullanır. Bunlar sistemin verimliliğini düşürür fakat az yer kaplar. Linux’ta monolitik çekirdeği kullanılır. Bu, fazla çalışma alanı tüketir.
  • Windows ve Linux arasındaki farklar dosya sistemleriyle de ilgilidir. Windows işletim sisteminde dosyalar farklı veri sürücülerinde bulunan klasör ve dizinler içerisindedir. (C:, D: gibi.)Linux’ta bu yapı daha düzensizdir. Dosyalar ana ağaç biçiminde dallara ayrılır. İşletim sistemine kurulu her şey dosya olarak algılanır. (Mouse bile.)
  • Programların büyük bir kısmı, Windows’a uyumlu olarak tasarlanır. Linux’ta çalışan program ve oyunlar da çok fazladır. Ancak çeşitli programlar için özel uyumluluk geliştirmelerine ihtiyaç duyulur. Bu yüzden Windows, uyumluluk konusunda Linux’tan bir adım öndedir.
  • Linux; Perl, Ruby, Java, C/C++, Python gibi ana programlama dillerini destekler. Linux terminalinin, Windows komut satırına göre daha üstün bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Bu da geliştiriciler için onu daha avantajlı bir duruma getirir. Linux’a özel olarak geliştirilen pek çok kitaplık bulmak mümkündür. Linux paket yöneticisi, programcıların onu tercih etmelerindeki en büyük unsurlardan biridir.
windows ve linux arasındaki farklar

Windows mu Linux mı Kullanmalıyım?

Windows kullanmaya alışmış birinin Linux adaptasyon süreci uzun sürebilir. Fakat yine de, bu sorunun cevabına deneyerek karar verebilirsiniz.

Ne var ki, bir gamer iseniz ve oyunlarda sorunsuz uyumluluk sizin için önemliyse, tercihinizi Windows’tan yana kullanmalısınız. Linux birçok Windows oyununu çalıştıramaz.
Windows ve Linux arasındaki farklar gösteriyor ki Windows daha kullanıcı dostu, zengin ve gelişmiş bir işletim sistemidir. Her şeye rağmen, Linux da yabana atılmayacak özelliklerle donatılmıştır. Görünen o ki Windows-Linux tartışması daha uzun yıllar sürecek, bu iki rakibin mücadelesi hiç

windows ve linux arasındaki farklar

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık