Bilgisayar Kendi Kendine Kapanıyor Sorunu Çözümleri
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu donanımsal veya yazılımsal problemlerden kaynaklanabilir. Bazıları bilgisayarının açılmasından şikâyetçi, bilgisayar kendi kendine açılıyor diyorlar. Bu durum en çok, Windows güncellemeleri nedeniyle ortaya çıkıyor.
Biz ise bu yazımızda PC kendi kendine kapanıyor diyenlere çözüm önerileri sunacağız.
Bilgisayar Kendiliğinden Kapanıyor Sorunu Nedenleri
- Bu durum işlemci veya ekran kartının çok ısınmasına bağlı olabilir. Fan doğru çalışmıyorsa, aşırı ısınma problemi baş gösterir. PC’nizin sistem gereksinimleri oynadığınız oyun için yeterli değilse grafik kartınız çok fazla ısınır. Sonra oyunda neden FPS alamıyorum serzenişleri başlar. PC’nizi çalıştırmak veya şarj etmek için kullanmakta olduğunuz güç kablolarında da sorun olma riski var.
- Belki ana donanımda bir ârıza gelişmiştir. Sürücüleriniz güncel olmayabilir veya yanlış yüklemiş olabilirsiniz.
- Kötü amaçlı yazılımlar da bilgisayarın âniden kapanmasına yol açabilir.
- Güç kaynağıyla ilgili problemler buna sebebiyet verebilir.
- İşletim sisteminde bir sorun olması da muhtemel.
Bilgisayar Kendi Kendine Kapanıyor Sorunu Nasıl Çözülür?
Problemin aşırı ısınmadan kaynaklanabileceğini düşünüyorsanız fan kontrolü yapın. Fan dıştan veya içten kapandıysa soğutma görevini yerine getiremez. Fanın içini elektrikli süpürge yardımıyla temizleyin. Fanın önü tamamen açık olsun ki hava alabilsin.
Eğer dizüstü kullanıyorsanız alt kapağı çıkarmadan fan kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. Masaüstü bilgisayarınız varsa fanı temizlemek için kasanın kapağını çıkarmanız gerekecek. Kapağı kapatmadan bilgisayarınızı çalıştırarak çok fazla ısınan herhangi bir donanım olup olmadığına bakabilirsiniz.
Öte yandan, donanım sıcaklığını kontrol etmek için Hardware Monitor Pro adlı yazılımdan da faydalanabilirsiniz. Bu yazılımla depolama birimlerinin sıcaklık değerlerini de görüntüleyebilirsiniz. Ekran kartında veya işlemcide anormal ısınma varsa, termal macunu yenilemek soruna çözüm olacaktır. Programı buradan indirebilirsiniz.
Bilgisayar Kendiliğinden Kapanıyor Sorunu Çözümü İçin 2. Yöntem
Donanım bileşenleri düzgün yüklenmediyse bilgisayarım kendi kendine kapanıyor ne yapmalıyım? diye arayışa girmeniz olası. Tavsiyemiz, donanım sürücülerinin güncel olup olmadığını denetlemeniz. Eski sürücüler varsa güncelleyin. Özellikle son eklenen donanımlara bakın.
En pratik yol, ‘Aygıt Yöneticisi’ne girip sürücü yazılımlarının güncelliğine buradan bakmak. Hiçbir sorun tespit edemezseniz, yeni kurduğunuz donanımları sırasıyla kaldırarak problemin düzelip düzelmediğini gözlemleyebilirsiniz.
Bilgisayarım Kendiliğinden Kapanıyor Diyenlere Öneriler
- Güç kaynağınızla bilgisayar arasında UPS (aşırı gerilim koruyucusu) olarak adlandırılan kesintisiz güç kaynağı olabilir. Kimi zaman, dizüstü bilgisayarların bataryası da bu probleme yol açabilir. Örneğin tam şarj olamıyordur veya temassızlık vardır. Bunu çözmek için bilgisayarınızla güç kaynağı arasında bulunan her şeyi (çoklu prizleri, UPS’i vb.) kaldırın. PC’yi duvar prizine bağlayıp öyle deneyin. Farklı güç kaynakları veya başka bir batarya kullanarak sorunun giderilip giderilmediğini kontrol edin.
- Bilgisayarınıza virüs girmiş olabilir. Bunu anlamak için Kaspersky ve benzeri güçlü bir antivirüs ile tarama yapabilirsiniz. Eğer bilgisayarınız belli bir programı çalıştırırken veya hep aynı saat aralığında kapanıyorsa muhtemelen virüs sızmış demektir.
- Bilgisayarın kendi kendine kapanma sorunu ana donanımlardan da kaynaklanabilir. CPU, anakart, RAM, grafik kartı ve benzeri donanım birimlerinde yaşanan problemler PC’nin beklenmedik bir zamanda kapanmasıyla sonuçlanabilir. Her şeyden evvel yine Aygıt Yöneticisi’nden donanımların güncel olup olmadığını kontrol edin. Gerekiyorsa kaldırıp baştan kurun. Hangi donanımın sorunlu olduğundan şüpheleniyorsanız onu çıkarın ve farklı bir donanım takın.
- Sistem dosyası hatalarını gidermek de bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu için çözüm olabilir. Bunun için komut Satırı’nı (CMD’yi) açın. DISM.exe/Online /Cleanup-image/Restorehealth şeklindeki komutu yazıp işlemin bitmesini bekleyin. Ardından sfc/scannow komutuyla onarımı başlatın. Probleme sistem dosyalarındaki bir ârıza yol açtıysa bu komutlar dosyaları yeniden yapılandırarak sizi yaşadığınız sorundan kurtaracaktır.
- Bilgisayarınızda iki veya daha fazla RAM kullanıyorsanız RAM slotlarını değiştirmeyi deneyin. Cihazdaki RAM’leri sırasıyla deneyip hangisinin sorunlu olduğunu belirleyebilirsiniz.
- Tüm bu yöntemler işe yaramadıysa muhtemelen problem işletim sisteminizle ilgilidir. PC’ye sonradan yüklenen işletim sistemi bozuk olabilir. Belki de yükleme aşamasında hatalı kurulum yapılmıştır. Bu hatayı ortadan kaldırmak için PC’nizi geri yükleyebilirsiniz. Önce sistem geri yüklemeyi deneyin, olmazsa bilgisayarınızı ilk günkü durumuna geri yükleyin. (Win10 kullanıyorsanız ‘Ayarlar’ kısmından yapabilirsiniz.) Ya da format atıp temiz bir Windows kurulumuyla sıfırdan başlayabilirsiniz. (Geri yükleme/yeniden yükleme işlemlerinden önce verilerinizi mutlaka yedekleyin.)