Java ve JavaScript arasındaki farklar nelerdir?
Java ve JavaScript günümüzde programlama dili denildiğinde akla gelen iki önemli isim. Bu iki yazılım dili yayınlandıkları ilk günden itibaren birçok teknolojik ürün üretiminde aktif bir şekilde kullanıldı ve halen daha kullanılmaya devam ediliyor. Kullandığımız birçok teknoloji muhakkak bu iki dillerden birisiyle programlanmıştır. Java ve JavaScript’in piyasaya sürülmesinin ardından uzun yıllar geçmiş olsa da halen daha bu diller ile program yazılıyor ve bu diller güncelliğini korumaya devam ediyor.
Günümüzde programlama dillerini öğrenmek isteyen gençler için önerilen ve öğrenilmesi gerektiği düşünülen en temel diller arasında muhakkak Java ve JavaScript’ten söz edilmektedir. Aslında bu iki dil isim olarak birbirine çok benzese de metin, mantık ve matematik işleyişi bakımında farklı diller olarak ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda bu iki dil farklı şirketler ve mühendisler tarafından geliştirilip piyasaya sürülmüşlerdir. İkisinin de kullanım alanları ve çalışma prensipleri oldukça farklıdır. Bu yazımızda Java ve JavaScript arasındaki farkları sizler için ele alacağız.
İsterseniz öncelikle bu iki farklı dilin isim benzerliğinin nasıl ortaya çıktığından ve reklam stratejilerinden kısaca bahsedelim ve büyük bir üne sahip olan Java ve JavaScript ile ilgili şehir efsanelerine de bir son vermiş olalım.
Java ve JavaScript isimleri neden benzer?
Ünlü teknoloji şirketi Sun Microsystems tarafından Java 1995 yılında geliştirildi. Java ismi ise yapılan bir oylama sonucu ortaya çıktı. Şirket 4 farklı isimden birini anket ile seçmelerini istediği kullanıcılardan en çok gelen yanıt Java olmuş ve böylelikle Java isminde karar kılınmıştı. Sun Microsystems Java’yı piyasaya sürdüğü yıl Netscape firması da JavaScript dilini piyasaya sürme planı içerisindeydi. Bu dönemde ise Sun Microsystems dolayısıyla Java dili ve ismi çok yaygın ve popüler bir üne sahipti. Bu nedenle bir pazarlama stratejisi olarak JavaScript isminde karar kılarak programlama dillerini JavaScript olarak piyasaya sürdüler. Java ve JavaScript’in günümüzde halen daha yaygın bir şekilde kullanılması ve beraber anılması iki şirketin hem mühendislik başarısının hem de reklam stratejisinin ne kadar başarılı olduğunu bizlere göstermektedir.
Java ve JavaScript arasındaki temel farklar nelerdir?
Günümüzde yazılım mühendisleri ve programcılar tarafından kullanılan birçok farklı programlama dili mevcut. Bu programlama dilleri kullanıldıkları alanlara ve üretecekleri işlere göre büyük önem kazanıyorlar. Her programlama dili belirli yeteneklerle ön plana çıkıyor ve yazılımcılar tarafından tercih ediliyor. Java ve JavaScript arasında ise birbirlerine karşı avantajlı ve dezavantajlı durumlar yaratabilecek göreceli bir üstünlük söz konusu. Java ve JavaScript arasındaki farkları ise şu şekilde ele alabiliriz.
Bir programlama dilinde en önemli kriter program ara yüzünün kullanımın ve dilinin basit olmasıdır. Daha basit ve zorlamayan yetenekli bir dil yazılımcılar tarafından daha çok tercih ediliyor. Basit bir programlama dili denildiğinde Java hemen ilk akla gelenlerden birisi. Fakat JavaScript dili de en az Java kadar basit ve sade bu yüzden aralarında basitlik noktasında bir fark bulunmuyor.
Bir programlama dili için kriter olabilecek diğer bir husus ise soyutluk meselesidir. Programlama dillerinin soyutluk yetenekleri yazılımcılar için oldukça önemlidir. Java ve JavaScript dilleri basitlik meselesinde olduğu gibi soyutluk ve soyut mimari konusunda birbirlerine çok benzemektedirler. Fakat burada ortaya çıkan bir ayrım söz konusu o da dillerin türleri ile ilgilidir. Java OOP yani nesne yönelimli programlama diliyken JavaScript OOP scripting dili olarak farklı bir konumdadır.
Java ve JavaScript dillerinin birbirlerinden ayrılan en temel ve can alıcı nokta ise çalışma prensipleri ve kullanılış amaçlarıdır. Java programlama dili tarayıcıda veya sanal makine olarak adlandırılan ve kullanılan makineleri çalıştırmak için uygulama yapımında kullanılmaktadır. Ancak JavaScript ise sadece tarayıcılarda kullanılmaktadır. Bu iki dil ile günümüzde çok farklı türde ve mimaride programlar yazılmış ve insanların kullanımına sunulmuştur.
Bu iki farkın da dışında Java ve JavaScript arasındaki diğer bir fark ise Java kodunun derleme olması gerektiği JavaScript kodunun ise metin olarak yazılması gerektiğidir. Birinin derlenmesinin gerekmesi diğerinin ise metin olarak yazılması Java ve JavaScript’i birbirinden ayıran en net fark olarak söylenebilir.