Bilgisayarlar az çok haşır neşir olanların duyduğu kavramlardan birisi olan ssd birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer alır bu yazımızda ssd ne demek? Ne işe yarar sorularını ele alacağız. SSD ve Hdd arasındaki farkları için burada belirtmiştik. https://teknosarmal.com/hdd-ve-ssd-nedir-aralarindaki-farklar-nelerdir/
Ssd ne demek? Ne işe yarar? Sorusu özellikle ssd kavramını duyan fakat anlamını bilmeyenler tarafından merak edilir. Birçok yerde karşımıza çıkan bu kavramın ne olduğunu ele aldığımız bu yazımızda ssd kelime anlamından tutun da ssd oyun gibi daha birçok kavramın ana temalarını sizlere sunacağız aynı zamanda ssd kavramı hakkında merak edilen diğer detayları da yine bu yazımızda ele alacağız.
Ssd Nedir?
Ssd nedir sorusu özellikle teknolojik gelişmeler ile beraber artık yeni harddiskler olarak adlandırılan ssd ler depolama alanları için büyük bir kolaylık sağlıyor. Geçmiş zamanlarda özellikle depolama yapmak isteyenler kullandığı sabit disklerin yanı sıra yeni ssd ler sayesinde artık o devasa boyutlu harddisklere gereksinim duymadan depolama yapabilecek burada yer alan medyaları kolay bir şekilde farklı aygıtlara taşıyabileceksiniz. Peki ssd nedir? Gelin beraber bakalım.
Yukarda da bahsettiğimiz gibi ssd aslında günümüz şartlarında veri depolamak için kullanılan aygıta verilen isim olarak bilinir. Burada yer alan Ssd’ler hem sabit diskler yerine kullanılabilmeleri, aynı zamanda işletim sisteminin de daha hızlı bir şekilde çalışmasına neden olmaktadır, burada aynı zamanda uygulamaların da daha hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamaları aynı zamanda veri aktarımını diğer aygıtlar üzerinde daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapabilmelerinden dolayı günümüz telefon kullanıcıları tarafından oldukça büyük talep görüyor.
Ssdler aslında kullanıcıların verilerini güvenli bir şekilde depolama anlamında büyük bir öneme sahip bu sayede kullanıcılar herhangi bir engel ve kayıp yaşamadan telefonlarında ya da farklı bilgisayar, tablet, laptop gibi cihazlar üzerinden tüm bu medyaları kolay bir şekilde depolayabilecekler. Daha birçok işleme sahip bu depolama sayesinde depolama işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Ssd Ne İşe Yarar?
Ssd kavram tanıtımına baktıktan sonra birde ssd ne işe yarar sorusunu ele alalım. SSD’yi aslında farklı yapan unsur aslında NAND Flash mimarisi temele alması. Burada özellikle NAND Flash USB bellekler depolama için büyük bir öneme sahip özellikle hafıza kartları gibi depolama çözümlerinde de çokça karşımıza çıkan bir yapıya sahip. Bu nedenle ssd şu işe yarar ssd sizler için daha güvenli bir depolama ve yüksek depolama deneyimi sağlar.
Bu NAND Flash mimarisi ile beraber SSD ürünler daha çok HDD ürünlere göre daha güvenilir bir hele gelebiliyor aynı zamanda yüksek başarım düzeyi sayesinde hem etkileyici darbe dayanımına hem de düşük güç tüketimi değerlerine bağlı olan ürünler arasında yer almaktadır.
Ssd Nasıl Çalışır?
sss de merak edilen bir diğer soru da ssd nasıl çalışır sorusudur. Özellikle ssd kullanmak isteyenler tarafından merak edilen bu soru ssd nin daha iyi kavranmasını ve daha detaylı olarak adlandırılmasını sağlar. Burada ele alacağımız ssd başlığı sayesinde ssd çalışma mantığını daha kolay ve daha hızlı bir şekilde kavrayacaksınız.
Burada öncelikle SSD nasıl çalışır? Sorusu ele almadan önce HDD’nin çalışma mantığını kavramınız gerekir. HDD çalışma mantığına kısaca bir göz atalım. HDD üzerinde yer alan manyetik diskler aynı zamanda burada bir okuma başlığı yer alır ve HDD bu veriyi manyetik bir şekilde okuyup yazar.
HDD üzerinde yer alan okuma başlığı aslında çokça karşımıza çıkan geleneksel plaklara benzetebiliriz. Burada yer alan başlık üzerinde veri okuyup yazmak açısından disk üzerinde bulunan doğru konuma gelmesi gerekir.
Disk için yer alan veriler çoğu zaman dağınık olarak yer aldığından dolayı burada başlık aslında tek bir dosyayı okumak açısından birden fazla kez konum değiştirebilir. Burada aynı zamanda bulunan SSD’ler, verileri, silikondan üretilmekte olup birbirine bağlı olarak flash yongalarını okumaktadır. İşte ssd ile hdd arasında ki farkta burada gelir. Ssd üreticileri elektrik yükünü tutmak açısından kayar nokta kapılı transistörlere (FGR) sahip cihazlar tasarladılar.
Bu aslında burada yer alan SSD’nin daha çok güç kaynağına bağlı olmadığı durumlarda bile depolanmış verilerinde saklanmasına devam etmesini sağlar. Aynı zamanda her bir FGR için yüklü bir hücre açısından 1 veya veri yükü bulunmadığı durumlarda 0 olarak yer alan veri biti içerir.
SSD ler aynı zamanda her veri bloğuna hızlı bir şekilde sızabilir aynı zamanda boş olan bloklara da yazılabilir bu sorundan kurtulmak açısından ssd ler aşırı tahsis yani aşınma aynı zamanda çöp toplama işlemini yaparlar.
Ssd Ne Demek?
Ssd ne demek sorusuna da bakacak olursak ssd kavramını daha kolay bir şekilde anlayabiliriz. Ssd kelime açılımı Solid-State Drive (Katı Hal Sürücüsü) olup bu kavram diskin içinde hareket halinde bulunan parça olmadığına bir gönderme yaparak aslında ssd kelime anlamı olarak “Katı Hal Sürücüsü” anlamına gelir. Üç farklı çeşidi bulunan ssdnin kullanım amaçları bu çeşitlere göre ayrılmaktadır.
Ssd çeşitleri başlıkları daha çok ssd nin kullanım amacına göre adlandırılmaktadır SATA 3 Ssd hem ssd ile çalışan hem de hdd ile çalışan bu aygıt ssd modellerinin son halkası olarak bilinir. HDD lerden SSD ye geçişte karşımıza çıkan ilk yapı olarak bilinir. SSD modelleri arasında en yavaş okuma aygıtına sahip bir yapı arıyorsanız bu ssd modelini görebilirsiniz.
Bir diğer ssd çeşidi de PCle SSD bu daha çok PCI Express (Ekspres Çevre Bağlantı Birimi Bileşeni) türü, hem ekran kartları ve hem de ses kartları için kullanılır.
M.2 SSD ise hem tasarım açısından hem de küçük olması bakımından depolama verilerini daha çok alan bir yapıya sahip.
NVMe SSD son model SSD olan bu model de Kalıcı Hafıza Ekspres olarak adlandırılan bir türe sahip bu türde de hemen hemen bütün PCI Express ve aynı zamanda M.2 SSD’lerin ana sisteme ve ana sistemden diğer sistemlere veri aktarımı için büyük kolaylık sağlar.
Ssd Oyunlarda Ne İşe Yarar?
SSD nin sağladığı faydalardan birisi olan ssd oyunlarda ne işe yarar sorusunu bu başlık altında ele alacağız. SSD oyunlar için hem hız anlamında hem de depolama anlamında büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
Bu nedenle oyun denilince akla ilk gelen depolama birimlerinden birisine sahip olan ssd sayesinde birçok kez depolama yapmaya gerek kalmadan ssd oyun sayesinde burada yer alan oyunları anında depolama işlemi yapabilieceksiniz.
Bu depolama işlemi daha çok diğer harddisklerde saatlerce yüklenen oyunları ssd sayesinde anında milisaniye içinde yükler. Oyun boyutu ne olursa olsun yükleme esnasında bir sorun yaşamadan istediğiniz oyunu anında yükleyebilirsiniz.
Burada aynı zamanda oyunları yüklemek istediğiniz zaman ssdler bu açıdan kolaylık sağlıyor örneğin oyunları yüklediniz fakat bilgisayarınızda ya playstationlarda yer yok o zaman bu yüklediğiniz oyunları ssdler de saklayabilirsiniz. Bu sayede ssdler üzerinden herhangi bir sorun yaşamadan bu oyunları barındırabilirsiniz.
1 Tb Hdd 8 Gb Ssd Ne Demek
SSd hakkında merak edilen bir diğer soru da 1 tb hdd 8 gb ssd ne demek sorusudur. SSD ve HDD karşılaştırması açısından çokça karşımıza çıkan bu örnek üzerinde 1 terabayt harddisk aslında 8 gigabayt ssd verisi sağladığını söylerler. Özellikle ssd almak istediğimiz zaman karşımıza çıkan bu durum aslında 8 gb lık veri ssd nin önbelleği olup uygulama program vs yüklediğiniz zaman sizler için kullanışlı bir sistem olacaktır. Ama bu ssd boyutuna erişmediği için bir süre sonra hdd tıkanacak ve fazla yer kalmayacaktır.
Eğer hdd yi arşiv niyetine kullanmak isterseniz bunun için hdd ssd den daha kullanışlı ve daha az maliyetlidir. Bu nedenle bu soru da bu mantık üzerinden gidilmektedir.
Ssd Avantajları Nelerdir
SSD avantajları nelerdir? Sorusu ssd almak isteyen birçok kişi tarafından merak edilir. İşte ssd nin avantajları;
- SSD daha yüksek depolama alanı sağlar.
- Daha küçük yer kaplar.
- Birçok aygıt tarafından desteklenebilir bu sayede istediğiniz aygıttan diğer aygıta aktarım yapabilirsiniz.
- Uzun ömürlü kullanım sağlar. SSD yüklediğiniz birçok medya ve uygulama uzun süreli olarak dayanabilir.
- HDD lere göre fiyatı yüksek olsa da sağladığı performan açısından fiyatını karşılar.
- SSD kullanma amacı birçok alanda kullanım olanağı sağlar.
- Verilerin hızlı bir şekilde aktarımını sağlar.