1. Anasayfa
  2. Mobil

Akıllı Telefon Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Akıllı Telefon Güvenliği Nasıl Sağlanır?
akıllı telefon güvenliği
0

Akıllı Telefon Güvenliği Nasıl Sağlanır ile alakalı içeriğimize hoş geldiniz. Akıllı telefon güvenliği verilerimizin zarar görmemesi ve ifşa olmaması açısından büyük önem arz ediyor. iPhone mu, Android mi tartışmasını bir tarafa bırakalım. Herkesin akıllı telefonunu daha güvenli kullanmak için önlem alması şart.

Akıllı Telefonları Güvenli Kullanma Yolları

Şu an akıllı telefonların –deyim yerindeyse- yapamadığı bir şey yok. Fakat bu kadar çeşitli özellikler, yeni güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor.

Telefonumuzu online bankacılık işlemlerinden sosyal medyaya kadar her alanda kullanıyoruz. Onunla internette geziniyor, online alışveriş yapıyoruz. Peki ne derece güvendeyiz? Kendimizi siber suçlulardan ve kötü amaçlı yazılım tehditlerinden nasıl koruyabiliriz? İşte akıllı telefon güvenliği nasıl sağlanır? Sorusuna cevap olacak altın tavsiyeler:

Telefon Kilidi Kullanın

Kaspersky Lab internet güvenliği uzmanları, telefonun ekran kilidini her zaman aktif tutmayı öneriyor. Bu sayede, biri telefonunuzu ele geçirse bile içindeki bilgilere hemen erişmesi mümkün olmaz.

Cihazı kilitleyin derken bununla basit bir el desenini veya 4321 gibi bir pin kodunu kastetmiyoruz. Parolanızla beraber yüz tanıma , parmak izi vb. biyometrik özelliklerden de yararlanmanız en doğrusu olacaktır.

akıllı telefon
akıllı telefon güvenliği

Önemli Verilerinizi Şifreleyerek Koruyun

Birçok akıllı telefon modelinde veri şifreleme özelliği var. Bunu etkinleştirirseniz, telefonunuz çalınsa dahi suçlular kişisel bilgilerinize ulaşamaz.

Şifreniz tahmin edilmesi zor bir şey olsun. Hiçbir şifrenin kırılması imkânsız değildir. Hiçbir cihazın ve işletim sisteminin de mutlak surette %100 güvenli olduğu iddia edilemez. Fakat güçlü bir şifrenin kırılma ihtimâli çok daha azdır.

Dosyalarınızı şifrelemek onları güvenlik risklerine karşı daha korumalı hâle getirir.

akıllı telefon güvenliği

Uygulama Davranışlarını Takip Edin

Akıllı telefonu güvenli kullanma yöntemleri bunlarla bitmiyor. Telefonunuzdaki uygulamalara karşı dikkatli olmanız gerekiyor.

Hangi uygulama sizden neler için erişim izni istiyor? Bu konuda hassas olun. Güvenilmeyen kaynaklardan uygulama ve tarayıcı eklentisi yüklemeyin. Resmi mağazalardan şaşmayın.

Telefondaki Yazılımları Güncelleyin

Uygulamaların ve eklentilerin her zaman en güncel sürümlerini kullanın. Eski sürümlerde bulunan güvenlik açıkları saldırganlar için cihazınıza giriş kapısı olabilir! İşletim sistemi yazılımı için yeni güncelleme olup olmadığını belli aralıklarla denetleyin. Güncelleme uyarılarını dikkate alın. Cihazınızda yeterli alan yoksa bazı içerikleri silerek veya farklı bir cihaza taşıyarak güncellemenin gerçekleşebilmesi amacıyla yer açın.

akıllı telefon güvenliği
akıllı telefon güvenliği

Antivirüs Programını Unutmayın

Sadece telefonda değil, bilgisayar ve tablet gibi cihazlarınızda da güçlü bir antivirüs yazılımı kullanmanız son derece önemli. Ödüllü antivirüs programı olan Kaspersky en iyilerinden biri. Telefon için geliştirilen ürünleri de mevcut. Bu arada antivirüs veritabanlarını düzenli aralıklarla güncellemeyi ihmâl etmemelisiniz.

Rooting/Jailbreak Risklerine Dikkat Edin

Telefonunuzda belli hizmetlere veya uygulamalara erişemiyor olabilirsiniz. Bunun için jailbreak ya da rooting işlemi yapmak isteyebilirsiniz. Ancak bu girişimlerin, Android telefon güvenliği ve iOS telefon güvenliği için tehlike arz ettiğini aklınızdan çıkarmayın. Bu işlemlerden uzak durmanızı öneririz.

akıllı telefon
akıllı telefon güvenliği

Bluetooth Kapalı Kalsın

Kullanmadığınız zamanlarda Bluetooth özelliğini devre dışı bırakın. Bu, telefonunuzun siber saldıralardan korunmasına yardım eder. Pil ömrünün uzamasına da katkı sağlar.

Akıllı Telefon Seçimini İyi Yapın

Esasen akıllı telefonlarda güvenlik, cihaz seçiminden başlıyor. Özellikle ikinci el cihaz alırken çok temkinli olmak lâzım. Bazı modellerde uzaktan erişim özelliği var. Telefonunuz kaybolursa bu özellik sayesinde onu uzaktan kilitleyebilir, verilerinizi silebilir ve nerede olduğunuzu tespit edebilirsiniz.

Telefon tercihi yaparken anti hırsızlık özelliklerine sahip olup olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız.

Akıllı telefonunuzu akıllıca kullanmak istiyorsanız, cihazınızı kendi kendini silecek şekilde de ayarlayabilirsiniz. Örneğin ’10 defa başarısız kimlik doğrulaması girişimi yapılırsa telefon kendini silsin.’ Şeklinde bir ayarlama yapabilirsiniz.

akıllı telefon güvenliği
akıllı telefon güvenliği

Akıllı Telefon Güvenliği İçin Diğer İpuçları

  • Hassas bilgilerinizi telefonda değil farklı bir depolama alanında saklayın.
  • Verilerinizi yedekleyin.
  • Hesaplarınızda iki adımlı doğrulamayı etkinleştirin.
  • Hesaplara otomatik giriş yapmayı tercih etmeyin. Manuel giriş sağlamak daha güvenli olabilir.
  • Telefonunuzun gizlilik ve güvenlik ayarlarını detaylıca kontrol edin. Önemli ayarlardan kapalı olanlar varsa bunları etkinleştirin.
  • Konum paylaşımını kapatın.
  • Herkese açık ağlarda internete girerken dikkatli olun. Banka hesabınızı vb. bu tarz yerlerde kullanmayın. Ortak kablosuz ağlara VPN ile bağlanın.
  • Telefonunuzu halka açık yerlerde şarj etmeyin. Yanınızda powerbank taşırsanız buna gerek duymazsınız.
  • Cihazınızı satacaksanız veya biriyle paylaşacaksanız akıllı telefon güvenliği için önce bazı adımları uygulamalısınız. Örneğin silmeden evvel sürücüyü şifreleyin, kullandığınız tüm hesaplardan ve uygulamalardan çıkış yapın.
  • Bilinmeyen numaralardan gelen çağrıları yanıtlamayın. Sizi uluslararası telefon koduyla başlayan bir numaranın aradığını görürseniz geri aramayın. Aksi takdirde faturanıza yüksek ücret yansıyabilir.
  • kimlik avı mesajlarına karşı dikkatli olun. Bu tür SMS’leri cevaplamayın.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir