1. Anasayfa
  2. Güncel Teknoloji

2022 Teknoloji Trendleri Nelerdir?

2022 Teknoloji Trendleri Nelerdir?
teknoloji trendleri
0

2022 Teknoloji Trendleri

2022 Teknoloji Trendleri Raporu’na göre modern kurumsal dünyada dijital dönüşüm ve iş stratejileri yeni nesil teknolojilerle buluşmaya devam edecek. İş ve teknoloji liderleri, çalışmalarına 2022 yılının teknoloji trendleri doğrultusunda yön vererek değişime daha iyi hazırlanabilir.

2022’de Teknoloji Trendleri Neler?

Covid-19, tüm dünyayı etkiledikten sonra dijital dönüşüm hız kazandı. Bu süreçte sınıflar ve ofisler evlere taşındı. Toplantılar çevrimiçi ortamda yapıldı. Teknolojiye burun kıvıranlar, ona küskün olanlar bile hayatının merkezine teknolojiyi yerleştirdi.

Sosyal medya kullanımı zaten yaygındı ama daha da arttı. Tabii ki teknoloji trendleri 2021 itibariyle bu durumdan nasibini aldı. Teknoloji bizi, değişen koşullar da teknolojiyi değiştirdi.

Örneğin işletmeler, personellerin pandemi kurallarına riayet edip etmediğini belirlemek için RFID etiketleri veya sensörler kullandı. Bilgisayarlar vasıtasıyla toplanan davranışsal veriler, çalışanların işlerde nasıl davrandıklarını öğrenmek için analiz edildi. Böylece IoB (Davranış İnterneti) dediğimiz kavram doğdu.

Gartner’a göre bu, 2022 yılının en önemli stratejik teknoloji trendlerinden biri. Önümüzdeki birkaç yıllık süreçte kuruluşlara rehberlik edeceği düşünülen diğer teknoloji trendleri şöyle:

Uzaktan Çalışma

Pandemi süreci başlamadan da evinden çalışan birçok insan vardı. Fakat bu, işverenlerin fazla tercih ettiği bir çalışma modeli değildi. Covid-19 ile beraber uzaktan çalışma lüks değil zorunluluk hâline geldi.

Uzaktan çalışma sisteminin insan kaynakları ve ofis mâliyetlerini düşürdüğü gözlemlendi. 2021 yılında online çalışmanın giderek yaygınlaşacağı âşikâr.

teknoloji trendleri

5G Teknolojisi

2021 teknoloji dünyasının dönüm noktalarından biri 5G olarak öne çıkıyor. Küresel çapta kullanılacak olan bu teknoloji, hayatımıza pek çok yenilik getirecek. Hizmet, eğlence, otomotiv ve sağlık sektöründe köklü değişikliklere yol açacak. Örneğin:

  • Drone, robot  ve yapay zekâ kullanımı yaygınlaşacak.
  • İnternet siteleri birkaç milisaniyede yüklenecek.
  • Çok büyük boyutlu dosyaların, filmlerin ve oyunların indirilmesi birkaç saniye alacak!
  • Gelecekte 5G kullanım alanları oldukça yaygınlaşacak. 5G bağlantısına sahip akıllı evlerin kullanımı artacak.
  • Akıllı şebekeler aracılığıyla atık yönetimi yapılacak, akıllı çevre sistemleri devreye girecek.
teknoloji trendleri
teknoloji trendleri

Otomobilde Akıllı Asistanlar

Google Asistan ve Siri, hepimizin tanıdığı uygulamalar. 2021 teknoloji trendleri yelpazesinde, sesli komutla çalışan bu tarz teknolojilerden de söz etmek mümkün. Ortak görüş, bunların giderek daha fazla kullanılacağı yönünde.

Mesela otomobil üreticileri zaten yeni modellerin donanımında akıllı asistanlara yer vermeye başladı bile.

teknoloji trendleri

Akıllı Diziler ve Filmler

Black Mirror: Bandersnatch 2019 yılında yayınlanmış ve büyük beğeni toplamıştı. Çünkü izleyiciyi belli bir hikâyeye mahkum etmiyor, ona alternatifler arasından seçim yapma imkânı sunuyordu. Yani onu kurguya dâhil ediyordu.

2021 yılında akıllı dizilerin ve filmlerin artacağı öngörülüyor. Bunlar hikâyenin gelişimine izleyiciyi de kattıkları için klasik film ve dizilerden ayrılıyor.

teknoloji trendleri

Katlanabilir Telefonlar

2021 yılının teknoloji trendleri, akıllı telefon ailesinin en yeni üyesini de unutmuyor!

 Katlanabilir modeller yeni değil, yıllardır gündemde. Fakat yeni üretici firmalar da bu pastadan pay almaya başladığı için, katlanabilir telefonların popüleritesi artacak gibi duruyor.

teknoloji trendleri

Robot Asistanlar

2021 teknoloji trendleri arasında ön plana çıkan bir diğer yenilik robot asistanlar. Dünyanın çeşitli bölgelerinde robot hostesler, güvenlik görevlileri, garsonlar ve hasta bakıcıları kullanılıyor. 2021 yılından itibaren bu teknolojinin evlerde de yer almaya başlayacağı ifade ediliyor. Daha çok akıllı evlerde görülecek bu robot asistanların, önümüzdeki 10 yıl içinde günlük hayatın bir parçası olacağı düşünülüyor.

teknoloji trendleri

Sınırsız Depolama Alanı

İnternet hayatın vazgeçilmezi olunca, hâliyle depolama ihtiyaçları da artış gösteriyor. 2021 itibariyle daha çok platformun kullanıcılara sınırsız ve ücretsiz depolama alanı sağlaması bekleniyor.

Yer açmak için hiçbir dosyamızdan ferâgat etmek istemiyoruz. 2021 yılı teknoloji trendleri arasında en çok işimize yarayanlardan birinin bu olacağı kesin!

teknoloji trendleri

Diğer 2021 Teknoloji Trendleri Neler?

Genel tahminlere göre 2021 ve sonrası teknoloji trendleri insan merkezlilik, esneklik ve konumdan bağımsızlık etrafında şekillenecek. Okul, alışveriş ve iş gibi fiziksel mekânlara bağımlı kalmayan bu teknolojiler, her türlü değişkene adapte olmayı garanti ediyor. Bu trendlerin bazılarını, pandemi sürecinin getirdiği ‘yeni normaller’ belirliyor.

Bazı trendler ise özlediğimiz o eski normalliği tekrar yaşamamıza yardımcı oluyor.

Veri analizinden bankacılığa, perakendeden eğitime, turizmden sağlık ve finansa kadar her sektörde artık veri analizine dayalı yapay zekâ teknolojileri kullanılacak. Uzaktan teşhis yapılmasına olanak tanıyan medikal ekipman teknolojilerini buna örnek göstermek mümkün.

Uzaktan paylaşım ve işbirliği platformları, temassız ödeme teknolojileri ve dijital eğlence içerikleri de bunlara örnek.

Araç otomasyonlarının, siber güvenliğin, Fintech devrimi’nin ve online alışverişin bu yıl da çok konuşulacağı muhakkak.

teknoloji trendleri
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir